«Επανάσταση» στην εξοικονόμηση ενέργειας με αντλία θερμότητας Climaveneta στο Ξενοδοχείο Αμαλία στο Ναύπλιο.

Το ξενοδοχείο «Αμαλία» στο Ναύπλιο, δυναμικότητας 171 δωματίων, νεοκλασικού στυλ, είναι έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες, του Νίκου Βαλσαμάκη. Δεν είναι όμως ξεχωριστό μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και για τη χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση, εις όφελος του περιβάλλοντος. Έχει βραβευθεί στα «Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον» και έχει συμμετάσχει στο «European Business Awards for the Environment», ενώ πρόσφατα έλαβε και την οικολογική διάκριση «Green Key».

«Επανάσταση» στην εξοικονόμηση ενέργειας
Το κτίριο ανακαινίσθηκε πλήρως κατά τα έτη 2007-2008. Στα πλαίσια των εργασιών ανακαίνισης δεν θα μπορούσε φυσικά να αγνοηθεί η σημαντικότερη πηγή ενεργειακών καταναλώσεων όλων των ξενοδοχείων, το σύστημα θέρμανσης, ψύξης και ζεστών νερών χρήσης. Στην περίπτωση του Αμαλία, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και άρα του υδροφόρου ορίζοντα σε μικρό βάθος, επιλέχθηκε η εγκατάσταση συστήματος Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας με κατακόρυφο εναλλάκτη ανοικτού τύπου (γεωτρήσεις). Με αυτή την κίνηση το ξενοδοχείο σκόπευε να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά του έξοδα, σταματώντας τη χρήση πετρελαίου και αποσύροντας τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό ψύξης.

Climaveneta : The «Heat Machine»
Ανάμεσα στις αντλίες θερμότητας που εγκαταστάθηκαν ήταν και δύο σύγχρονες γεωθερμικές μονάδες της Climaveneta τύπου NECS-W 0352 συνολικής απόδοσης 154kW. Τα μηχανήματα αυτά επιτελούν στην περίπτωση του «Αμαλία» ένα αξιοθαύμαστο έργο : παράγουν ψύξη όποτε και όπου αυτή απαιτείται και τη θερμότητα που αφαιρούν από τους χώρους αυτούς δεν την απορρίπτουν στη γη αλλά την μεταφέρουν στο δίκτυο ζεστών νερών χρήσης του ξενοδοχείου. Αυτή η λειτουργία λόγω του τεράστιου βαθμού απόδοσης που προσφέρει, χωρίς να αφήνει καθόλου ανεκμετάλλευτη ενέργεια, αποκαλείται από τους μηχανικούς «Heat Machine».

Η αντλία θερμότητας Climaveneta NECS-W
Οι αντλίες θερμότητας NECS-W είναι υψηλότατης ενεργειακής απόδοσης μηχανήματα, με συμπιεστές τύπου Scroll και οικολογικό ψυκτικό μέσο R410a. Σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αξιοποιούν την τεχνολογία Inverter στην αντλία νερού με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μεγάλους βαθμούς απόδοσης σε πλήρη αλλά και σε μερικά φορτία (ESEER=600%). Σε αυτό συμβάλει και το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου τους το οποίο συνεργάζεται εάν απαιτείται και με BMS.

Οικονομικά οφέλη από την πρώτο έτος
Το ξενοδοχείο Αμαλία, πέτυχε από το πρώτο έτος μετά την ανακαίνιση (2008) τεράστια μείωση δαπανών : 74.405 € / έτος, από έξοδα θέρμανσης + 25.344 € / έτος, από έξοδα ψύξης = 99.749 € / έτος, συνολική εξοικονόμηση ανά έτος.
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Νέα

Καλά Χριστούγεννα !

Αξιοποίηση της γεωθερμίας στο φαντασμαγορικό Lyttos Beach Hotel

To εξαιρετικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Lyttos Beach βρίσκεται στην Χερσόνησο μόλις 5 χλμ. από το Ηράκλειο Κρήτης και φαντάζει σαν ένα εξωτικό τοπίο.

Euphoria Resort: Επέλεξε το σύστημα παραγωγής ζεστών νερών - κλιματισμού Climaveneta που παράγει ΚΕΡΔΗ

Εμπνευσμένο από τις ιδανικές οικογενειακές διακοπές και με πολυετή εμπειρία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σχεδιάστηκε το πολυτελές θέρετρο Euphoria Resort στο Κολυμπάρι Χανίων, δυναμικότητας 690 κλινών. Παρέχει υψηλής ποιότητας υποδομές και υπηρεσίες δίνοντας έμφαση στην φιλοξενία, στην ευεξία, στην αναζωογόνηση αλλά και στην φιλικότητα προς το περιβάλλον.