Αντλίες θερμότητας σε παραδοσιακό οικισμό στον Ξενώνα «Κυριακή» στην Αμφίκλεια Παρνασσού.

Ο Ξενώνας «Κυριακή» βρίσκεται στον χαρακτηρισμένο με Προεδρικό Διάταγμα Παραδοσιακό Οικισμό της Αμφίκλειας, στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού. Αποτελείται από δύο κτίρια που συνολικά διαθέτουν 8 δωμάτια, 5 junior suites, κουζίνα, καθιστικό - τραπεζαρία, χαγιάτι και εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Σέβεται την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον που τον φιλοξενεί και έχει λάβει την πιστοποίηση «Greek Breakfast» για το παραδοσιακό πρωινό που προσφέρει.

Αντλία θερμότητας Climaveneta από το 2002
Ο ιδιοκτήτης του ξενώνα προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή των κτιρίων αμέσως μετά την αγορά τους το 2002. Παρόλο που η φιλοσοφία των αντλιών θερμότητας δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη την περίοδο εκείνη, μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς διαπίστωσε ότι το μοναδικό συμφέρον μέσο θέρμανσης - κλιματισμού ήταν η αντλία θερμότητας, ακόμα και σε ορεινές περιοχές. Η απόφαση για αγορά αντλίας θερμότητας πάρθηκε άμεσα και εγκαταστάθηκε πριν την έναρξη της λειτουργίας του Ξενώνα.

Ένα μηχάνημα για πολλαπλές χρήσεις
Στο πρώτο κτίριο εγκαταστάθηκε αντλία θερμότητας αντίστοιχη της σύγχρονης σειράς Climaveneta Prana AWR. Οι αποδόσεις της μονάδας είναι 30,4kW στην ψύξη και 38,3kW στη θέρμανση. Συνδυάστηκε με την τοποθέτηση στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, μονάδων Fan Coils της σειράς a-Life που παρέχουν θέρμανση ή ψύξη, ανάλογα την εποχή. Η ίδια αντλία θερμότητας έχει την ικανότητα να θερμάνει με οικονομικό τρόπο και την πισίνα του ξενώνα. Το δεύτερο κτίριο του ξενώνα, που στεγάζει τα junior suites, ολοκληρώθηκε το 2006. Το κτίριο αυτό, είχε την ιδιαιτερότητα της πλήρους έλλειψης διαθέσιμου εξωτερικού χώρου, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς κανόνες του παραδοσιακού οικισμού για μη αλλοίωση των όψεων του. Η λύση βρέθηκε με την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας Climaveneta MICS κατάλληλης για τοποθέτηση και σε κλειστό χώρο. Η ψυκτική ικανότητα του μηχανήματος είναι 21,9kW ενώ η θερμική 26kW. Στο εσωτερικό του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν και πάλι Fan Coils Climaveneta a-Life.

Πλεονεκτήματα για ορεινά ξενοδοχεία
Σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των αντλιών θερμότητας Climaveneta είναι η τελείως απλοποιημένη εγκατάστασή τους, ακόμα και σε υφιστάμενα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα λέβητες πετρελαίου. Δεν απαιτούνται επεμβάσεις εντός του κτιρίου και αλλαγές του δικτύου θέρμανσης, γεγονός που ελαχιστοποιεί το κόστος εγκατάστασης και δεν δημιουργεί «μερεμέτια».
Το χειμώνα οι αντλίες θερμότητας του Ξενώνα «Κυριακή», λειτουργούν και παράγουν θέρμανση ακόμα και σε εξωτερική θερμοκρασία -20οC χωρίς την υποβοήθηση ηλεκτρικών αντιστάσεων. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση εξόδων, που σε ξενοδοχεία χειμερινών προορισμών με 6μηνη σεζόν είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική βιωσιμότητα τους.
Οι αντλίες θερμότητας απάλλαξαν πλήρως τον ιδιοκτήτη του Ξενώνα «Κυριακή» και από αρκετές έγνοιες. Δεν ασχολείται με την αγορά πετρελαίου και δεν προπληρώνει για τη θέρμανση. Πληρώνει το μικρό ποσό που αναλογεί στο ηλεκτρικό ρεύμα συνήθως 4 μήνες μετά την κατανάλωση, αφού έχει εισπράξει από τη διαμονή επισκεπτών. Επίσης, δεν ασχολείται με θέματα ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την καύση πετρελαίου ή υγραερίου, με καυσαέρια και καμινάδες.
Η ίδια αντλία θερμότητας μπορεί να παρέχει και ζεστά νερά χρήσης, ταυτόχρονα με τη θέρμανση στο ξενοδοχείο, και πάλι 50% οικονομικότερα από το πετρέλαιο.

Η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων ανέρχεται στο ποσό των 6.000€ για τον Ξενώνα «Κυριακή» με τις αντλίες θερμότητας Climaveneta σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου. Επιπλέον οικονομία 4.000€ επιτυγχάνεται τις σεζόν που θερμαίνεται και η πισίνα.
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Νέα

Καλά Χριστούγεννα !

Αξιοποίηση της γεωθερμίας στο φαντασμαγορικό Lyttos Beach Hotel

To εξαιρετικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Lyttos Beach βρίσκεται στην Χερσόνησο μόλις 5 χλμ. από το Ηράκλειο Κρήτης και φαντάζει σαν ένα εξωτικό τοπίο.

Euphoria Resort: Επέλεξε το σύστημα παραγωγής ζεστών νερών - κλιματισμού Climaveneta που παράγει ΚΕΡΔΗ

Εμπνευσμένο από τις ιδανικές οικογενειακές διακοπές και με πολυετή εμπειρία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σχεδιάστηκε το πολυτελές θέρετρο Euphoria Resort στο Κολυμπάρι Χανίων, δυναμικότητας 690 κλινών. Παρέχει υψηλής ποιότητας υποδομές και υπηρεσίες δίνοντας έμφαση στην φιλοξενία, στην ευεξία, στην αναζωογόνηση αλλά και στην φιλικότητα προς το περιβάλλον.